Igienizare/Mentenanță
Igiena in vinificatie asigura sanatatea vinului și este reprezentată de totalitatea procedurilor care au în vedere producerea și conservarea vinului fără schimbarea semnificativă caracteristicilor calitative. Alterarea vinului poate fi provocată prin contaminare nemicrobiană și microbiană.
Contaminarea nemicrobiană este provocată în general de materii anorganice cum ar fii Fe, Ca, Zn, Cu, Pb și cauzată de întreținerea și exploatarea incorectă a recipienților și echipamentelor.
Contaminările microbiene produc boli ale vinului care pot apărea în diferite etape de facere și conservare. Este esenţial de știut că datorită compoziției sale specifice în vin nu intâlnim niciodată un organism care ar putea cauza probleme omului. Sursele din care se contaminează sunt reprezentate de Materia primă, un exemplu ar fii strugurii stricaţi
Igiena în vinificaţie trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
să distrugă rapid şi eficient microorganismele,
să nu lase urme, mirosuri sau gusturi după tratament în vin,
să poată distrugă cât mai multe specii microbiene,
să nu fie coroziv,
să acţioneze rapid în prezența substanțelor organice,
să fie activ în prezenţa apelor dure,
să fie eficient şi în prezența reziduurilor de murdărie,
să fie activ pe o scară mare de valori ale pH-ului și la temperaturi scăzute.